Annonse
00:00 - 05. januar 2018

Årgangsfremtid

Teknologiangsten, moralismen og den gammelmodige bekymringen er sentrale aspekter ved Black Mirrors appell. Den nye sesongen er ikke gammelmodig nok.

Sjangertro: De mest vellykkede episodene i sesong fire av Black Mirror kjennetegnes av sin omfavnelse av klassisk sjangerunderholdning, for eksempel Star Trek. Foto: Jonathan Prime / Netflix
Annonse

Hør mer om Black Mirror og samfunnskritikkens kår i algoritmens tidsalder på Morgenbladets podkast:

Det mest tiltalende ved science fiction-serien Black Mirror er at den fremstår som tv fra en annen tid. Med sin utforskning av dagsaktuelle problemstillinger og sin røde tråd av paternalistisk bekymring, synes Charlie Brookers fremtidsfabler å tilhøre en forgangen forståelse av tv-mediets mandat; en tid da kringkasterne var få og tok sine forpliktelser overfor allmennheten på stort alvor.

Det anakronistiske ved denne tilnærmingen til sci-fi og tv-drama ble bare desto mer påfallende da serien i 2016 flyttet fra britiske Channel 4 til Netflix – en tjeneste hvis brukergrensesnitt og programmering styres av de samme uransakelige algoritmene som ligger til grunn for så mange av Brookers dystre scenarioer.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.