15:12 - 14. desember 2017

Reisefeber

Noen reiser fordi de kan, andre fordi de må. 

Meta: Wojciech Gilewicz harselerer med dagens velstående kunstnomader ved å filme seg selv med pensel og staffeli rundt på hele kloden, uten å la oss se hva han maler.

Nordmenn reiser ofte og langt, på tross av at vi vet hvor klimafiendtlig det er å fly. I tillegg reiser maten vår og andre produkter vi forbruker. Vil fremtiden ta uskylden fra reiseromantikken – og hvor blir det av temaet i kunsten?

Det er under en reise jeg kommer over en utstilling med temaet, hvor kunstnernes hjemland varsler om en uvant inngang. I Sentral- og Øst-Europa var det i Jernteppets tid svært få som kunne reise, i hvert fall utenlands. Den nye kapitalismen fikk antallet fritids- og arbeidsreiser til å eksplodere, men i dag er fremmedfrykt og innvandrings­skepsis større her enn noe annet sted i Europa. Utstillingen er kuratert av det polske nasjonalgalleriet Zachęta, men vises i modifisert form på Estlands nasjonalmuseum Kumu i Tallinn. Tittelen er The Travellers: Voyage and Migration in New Art from Central and Eastern Europe.

Monumentalt. Kumu åpnet dørene i 2006 og ble allerede i 2008 kåret til «årets beste europeiske museum». Som Baltikums største museum – og blant de største i Europa – sprenger det grensene for hva som kan forventes av en liten nasjon ved Østersjøen med rundt 1,3 millioner innbyggere.

Annonse