Annonse
15:12 - 14. desember 2017

Reisefeber

Noen reiser fordi de kan, andre fordi de må. 

Meta: Wojciech Gilewicz harselerer med dagens velstående kunstnomader ved å filme seg selv med pensel og staffeli rundt på hele kloden, uten å la oss se hva han maler.
Annonse

Nordmenn reiser ofte og langt, på tross av at vi vet hvor klimafiendtlig det er å fly. I tillegg reiser maten vår og andre produkter vi forbruker. Vil fremtiden ta uskylden fra reiseromantikken – og hvor blir det av temaet i kunsten?

Det er under en reise jeg kommer over en utstilling med temaet, hvor kunstnernes hjemland varsler om en uvant inngang. I Sentral- og Øst-Europa var det i Jernteppets tid svært få som kunne reise, i hvert fall utenlands. Den nye kapitalismen fikk antallet fritids- og arbeidsreiser til å eksplodere, men i dag er fremmedfrykt og innvandrings­skepsis større her enn noe annet sted i Europa. Utstillingen er kuratert av det polske nasjonalgalleriet Zachęta, men vises i modifisert form på Estlands nasjonalmuseum Kumu i Tallinn. Tittelen er The Travellers: Voyage and Migration in New Art from Central and Eastern Europe.

Monumentalt. Kumu åpnet dørene i 2006 og ble allerede i 2008 kåret til «årets beste europeiske museum». Som Baltikums største museum – og blant de største i Europa – sprenger det grensene for hva som kan forventes av en liten nasjon ved Østersjøen med rundt 1,3 millioner innbyggere.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur