00:00 - 22. desember 2017

Omsorgen i det usentimentale

Sceneversjonen av Édouard Louis’ roman spiller ut overgrepets råskap, men er også en historie om kjærlighet.

Samspill: Regissør Kjersti Horn konsentrerer handlingen rundt de to i scenerommet der Preben Hodneland og Emil Johnsen veksler på å spille de ulike rollene. Foto: Gisle Bjørneby / Det Norske Teatret Gisle Bjørneby

Man kan ikke huske uten å glemme, står det i Édouard Louis’ bok Voldens historie. Natt til første juledag, på vei hjem fra en middag med venner, møter Édouard mannen Reda. Det kunne vært begynnelsen på en kjærlighetshistorie, og det er først da Reda skal gå og Édouard oppdager at han har stjålet fra ham, at historien i stedet ender med voldtekt og drapsforsøk. Den lille romanen består av ulike gjenfortellinger av hendelsen.

Louis’ debutroman Farvel til Eddy Bellegueule (2014) ble i 2015 iscenesatt av Kjersti Horn – i underetasjen på klubben Jaeger i Oslo. Også Voldens historie har hun nå dramatisert og iscenesatt, denne gang på Det Norske teatrets scene 2 – og forestillingen har derfor fått den nynorske tittelen Valdens historie.

Gjenfortelling. Som i Eddy Bellegueule, er det skuespiller Emil Johnsen som portretterer Édouard på scenen – men her har han fått selskap av Preben Hodneland. «Portrettering» er muligens ikke helt rett ordvalg her, da Louis i romanen lar beretningen bli fortalt gjennom ulike stemmer – via Édouard.

Annonse