Annonse
00:00 - 15. desember 2017

Endelig!

Debatten rundt er forutsigbar, teksten søvndyssende forsiktig, men tabellene skinner i SSBs omstridte rapport om innvandrere og kriminalitet.

Annonse

Fire ganger faller jeg i søvn under lesingen av den ferske SSB-rapporten «Kriminalitet blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre». En gang på sofaen, en gang i kontorstolen, to kvelder på rad i sengen. Jeg har lovet meg selv å ikke bare bla frem til de styggeste tallene, men tråkle meg gjennom hele metodekapittelet.

Det er en rapport som har vært omstridt lenge før den fantes: I 2015 ba Fremskrittspartiets stortingsgruppe SSB lage statistikk om innvandring og kriminalitet. SSBs avdeling for befolkningsstatistikk svarte at de ikke hadde kapasitet. Det ble ramaskrik. Så sa forskningsavdelingen at de kunne gjøre det, men prisen de satte var for høy for Frp. Episoden bidro til bildet av at SSB under Christine Meyers ledelse var uvillig til å lage statistikk om innvandrere. Meyer foreslo at regjeringen kunne bestille denne statistikken. Det er resultatet av dette vi nå har foran oss.

Usedvanlig velskrevet. Og duppingen til tross, er dette en usedvanlig velskrevet SSB-rapport (helt på høyde med første kapittel i Nasjonalbudsjettet når det gjelder enkelt språk). Det er en rapport som nekter å ta det verste først. Men bysser leseren mildt med kraftuttrykk som «betydelig overrepresentert».

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse