Annonse
00:00 - 15. desember 2017

Filmhistorien, nå også med kvinner

Kvinnelige filmskapere maner til omkamp om norsk films historie.

Skapte debatt: Katja Medbøe, Anne Marie Ottersen og Frøydis Armand hadde hovedrollene i Anja Breiens «Hustruer» fra 1975. Foto: Cinematekene
Annonse

«Norsk filmhistorie er seg selv nok. De vil bare huske det [de] vil huske. Seierherren (gutteklubben grei i Norsk Film) skriver historien. Det er kriminelt»

Det skriver regissør Vibeke Løkkeberg i en debatt som har startet på den åpne Facebook-siden til sin regissør-kollega Itonje Søimer Guttormsen. 

Denne omdreiningen i debatten om kvinner i norsk film startet med et innlegg fra Guttormsen. Hun reagerte på den nye debattboken om norsk film på 1990- og 2000-tallet, Blant Hodejegere og Nazi-zombier, skrevet av journalist og redaktør for filmtidsskriftet Rushprint, Kjetil Lismoen. Boken var også bakgrunn for en intervjuserie på NRK P2 om moderne norsk filmhistorie. Guttormsen mener Lismoen overser kvinnelige regissørers bidrag når han beskriver norsk films utvikling på 1970- og 80-tallet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse