00:00 - 05. januar 2018

Ridderromantikk

Med humor skal undergangsfrykten fordrives.

Satirisk tilbakeblikk: Constance Tenvik trekker veksler på en overdådig middelalderfestival som ble arrangert i Skottland i 1839. Foto: UKS UKS

Går det an å bli reddet av en ridder i rustning av gummi? Dette tenker jeg foran en video av en gruppe mennesker som danser med bølgende, tangaktige bevegelser. De er kledd i rosa, gule og lyseblå drakter med tofargede ridderhetter og gummihansker. Før dansingen har de spist middag ved et overdådig dekket bord, og etterpå følger en hippiesekvens med røyking og drikking i liggende stilling. Til slutt sitter den ene sørgmodig igjen etter festen, og stirrer på en uspist kake med tretten tente lys.

Videoarbeidet vises på utstillingen Myk harnisk / Soft Armour av Constance Tenvik (født 1990). Hun er billedkunstner med sans for maskerade og teater, og jobber ofte med tegning, video, kostymer og skulptur. I tillegg tar hun oppdrag som illustratør, blant annet for Morgenbladet. Hennes første separatutstilling er i regi av Unge Kunstneres Samfunn (UKS), men vises todelt mellom Kunstnernes Hus og UKS’ lokaler i St. Olavs gate. 

Dobbeltutstilling. Hovedrollen i videoverket spilles av artist og multikunstner Jenny Hval, androgyn og blek med ruter i drakten som en harlekin. I samme rom på Kunstnernes Hus vises en installasjon med turnhester og overdimensjonerte paraplystativer, dekorert med faner og middelalderske våpenskjold. I lokalene til UKS, et par kvartaler unna, vises kostyme- og stemnings­skisser som minner om utdrag fra en dreiebok, samt rekvisittaktige skulpturer, som en knallblå påfuglpai og en nyslaktet rosa tøyfasan.

Annonse