Annonse
15:12 - 14. desember 2017

Reisefeber

Noen reiser fordi de kan, andre fordi de må. 

Meta: Wojciech Gilewicz harselerer med dagens velstående kunstnomader ved å filme seg selv med pensel og staffeli rundt på hele kloden, uten å la oss se hva han maler.
Annonse

Nordmenn reiser ofte og langt, på tross av at vi vet hvor klimafiendtlig det er å fly. I tillegg reiser maten vår og andre produkter vi forbruker. Vil fremtiden ta uskylden fra reiseromantikken – og hvor blir det av temaet i kunsten?

Det er under en reise jeg kommer over en utstilling med temaet, hvor kunstnernes hjemland varsler om en uvant inngang. I Sentral- og Øst-Europa var det i Jernteppets tid svært få som kunne reise, i hvert fall utenlands. Den nye kapitalismen fikk antallet fritids- og arbeidsreiser til å eksplodere, men i dag er fremmedfrykt og innvandrings­skepsis større her enn noe annet sted i Europa. Utstillingen er kuratert av det polske nasjonalgalleriet Zachęta, men vises i modifisert form på Estlands nasjonalmuseum Kumu i Tallinn. Tittelen er The Travellers: Voyage and Migration in New Art from Central and Eastern Europe.

Monumentalt. Kumu åpnet dørene i 2006 og ble allerede i 2008 kåret til «årets beste europeiske museum». Som Baltikums største museum – og blant de største i Europa – sprenger det grensene for hva som kan forventes av en liten nasjon ved Østersjøen med rundt 1,3 millioner innbyggere.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse