Annonse
00:00 - 09. februar 2018

Farvel til tiden

Afrofuturismen handler ikke om fremtiden, sier filmregissør Terence Nance. Den handler om at tiden ikke finnes.

Tiden: Afrofuturismen handler like mye om fortiden og oldtiden som om fremtiden, mener Terence Nance. Foto: Marius Lien
Annonse

I en leilighet i Brooklyn finner filmskaperen Terence Nance frem snippsekken. Vi skulle egentlig møtes på kafé, men han skal reise upstate samme ettermiddag, han er litt travel og foreslår å gjøre intervjuet hjemme.

– Jeg vil helt klart skrive under på Martine Syms verdslige afrofuturistiske manifest fra 2013. Svarthet, på ethvert tidspunkt i fremtiden, er afrofuturisme. Afrofuturisme er nå, nå, nå, sier Nance, tassende rundt blant syvtommere og usb-brikker, mens et par klesskift og Ta-Nehisi Coates’ siste bok We Were Eight Years in Power går ned i bagen som reiselektyre.

– Afrofuturismen er definitivt i vinden. Min mening er at dette handler like mye om fortiden og oldtiden som om fremtiden. Det handler mer om hvordan ideen om tid kollapser. Jeg tenker ofte på sitatet til Sun Ra i starten av filmen Space is the Place: «Consider time as officially ended», sier Nance.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse