Annonse
00:00 - 09. februar 2018

Et romskip over publikum

Møt Star Child, den interplanetariske agenten som brakte funken til jorden.

Annonse

 

George Clintons to band Parliament og Funkadelic, som hadde overlappende medlemmer, var hyperaktive midt på 1970-tallet. Albumene var ofte løst konseptuelle (Chocolate City om politikk, The Clones of Dr. Funkenstein om kommersialisme og individualisme), der særegne karakterer dukker opp i tekster fylt av ordspill, sprø humor, fremtidsreferanser og psykedelisk vidd.

Mothership Connection kom i 1975, og presenterte en slags funkmytologi der den interplanetariske agenten Star Child frakter funken rundt i verdensrommet med sine medhjelpere. På klassisk afrofuturistisk maner blandes romreisen med referanser til det gamle Afrika, i det innledende tekstutdraget representert med pyramidene. Enkelte tolket albumet eskapistisk – romskipet skulle lande i ghettoen og frigjøre de fattige ved å ta dem med ut i rommet. «Jeg så det annerledes», skriver Clinton i sin selvbiografi. «For meg var de pimps i det ytre rom, og romskipet en slags høyteknologisk Cadillac. Verdensrommet var et sted, men det var også et konsept, en metafor for å være way out there på samme måte som Jimi Hendrix. Å se for seg en plate i rommet, var å se for seg kunstutøvelse uten grenser, før man ble kalt tilbake til jorden.»

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse