00:00 - 17. november 2017

Velkommen til app-byen

Sjefene til både Google og Microsoft planlegger «smarte byer». De tenker overraskende gammeldags, sier byforsker Even Smith Wergeland.

Fremtiden var oransje: Da Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo ble designet, lå fremtidstanken nært. «Hvordan kan man gjenskape teglstein i plast?» undret designerne. Svaret ble oransje vinduer. Et eksempel på at slike visjoner ofte virker litt corny når tiden går, sier arkitekturforsker Even Smith Wergeland.​

– Bill Gates skal visst bygge en smart by utenfor Phoenix. Og Googles morselskap Alphabet har fått tilslag på å lage en smartby ved vannkanten i Toronto. Én, to, trend – er smartbyer fremtiden?

Det har man jo lurt på i snart 20 år nå. «Smart city» begynte å bli et ord på 90-tallet, som bevegelse har dette vært diskutert veldig lenge. Disse prosjektene er egentlig ganske like det man snakket om da: Teknologifokusert, det handler om å bygge byer fra bunnen som ikke bare er drevet av teknologi, men som er fullstendig styrt av den. Google og Bill Gates er veldig big data-orientert. Man samler enorme datamengder, man har kvantitative statistikker på alt, så håper man at det skal bidra til noe kvalitativt bedre.

– Byer laget etter én kongstanke har jo vært forsøkt tidligere, på 1970-tallet forsøkte Acrosanti i Arizona å integrere seg sømløst med naturen, med friluftskeramikksenter og det var ikke måte på. Har det fungert?

Annonse