Annonse
00:00 - 10. november 2017

Utrolig lite overrasket

Nå også i kunsten: mektige menn på padletur.

Måtte gå: Artforum-sjef Knight Landesman er tatt med de oransje dressbuksene nede. Foto: Gonzalo Marroquin / Patrick McMullan / Getty Images
Annonse

Mange i kunstverdenen har kjent den ryste i grunnvollene de siste to ukene, helt siden ArtNet News slapp den første i en dramatisk serie nyheter: Magasinet Artforum har i en årrekke næret en ordentlig Harvey Weinstein ved sitt bryst. Nå er co-publisher Knight Landesman (67) anmeldt for langvarig seksuell trakassering, og en førti år yngre kurator krever en halv million dollar pluss omkostninger i en domstol i New York. Åtte andre ofre er nevnt i søksmålet, og et antall til har meldt seg i mediene. Saken har merkelig nok ikke vært nevnt i norsk dagspresse.

Bare timer etter avsløringen gikk Landesman av, mumlende på en beklagelse over å ha «testet noen grenser». Samtidig presterte den øvrige ledelsen for kunstfeltets absolutt ledende publikasjon, i et sørgelig akterutseilt forsøk på å forsvare seg, å mistenkeliggjøre saksøkeren: Amanda Schmitt prøvde med sitt «grunnløse» krav om oppreisning å høste vinning av «et forhold hun selv hadde jobbet hardt for å utvikle og opprettholde». Denne holdningen kunne ikke sjefredaktør Michelle Kuo være bekjent av. Hun sa opp i protest, og etterfølgeren hennes og den øvrige staben, samt bladets internasjonale stjernelag av et redaksjonsråd, gikk offentlig ut mot samme ledelse.

Annonse