Annonse
00:00 - 24. november 2017

Ullen fremtid

La Björk lære deg å puste fritt igjen.

Ikon: I 2017 finner man Björks fingeravtrykk overalt i popkulturen. Foto: Santiago Felipe / Playground Music
Annonse

Best av alt husker jeg ullgenseren. En loete, velbrukt strikkegenser, en sånn studenter pleide å gå med på 1990-tallet, når kulden trengte inn i dårlig isolerte kollektiv. Riktignok var musikken på Björks Debut dypt inspirert av de taktfaste rytmene som drønnet ut av post-industrielle fabrikkskall i byer som London og Manchester, men i 1993 var hun en eksotisk popstjerne i sin helt egen liga.

Det var i hvert fall ikke hverdagskost at en eksentrisk, islandsk artist med økobevisste tekster, saksofonkvartetter, indiske strykere og en harpespiller i besetningen preget MTV, hitlister og en musikkpresse som viste notorisk liten interesse for verden utenfor England og USA.

Hun skal hverken ha æren eller skylden for bølgen av nordic cool som de ti siste årene i større og større grad har skylt gjennom internasjonale livstilsmagasiner, glansede avisbilag og Netflix, men nesten 25 år etter låter Björks blanding av futuristiske lydbilder og en slags destillert urkraft av uberørt natur like hypermoderne som Svalbard globale frøhvelv eller 5G-dekning på Finnmarksvidda. Hun var i besittelse av en særegenhet som nærmest alene gjorde Reykjavik og Island til et yndet reisemål for verdensstjerner og andre nysgjerrige.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur