Annonse
00:00 - 17. november 2017

Jorden rundt på 50 sekunder

Ny film viser de aller tidligste filmopptakene som perler på en snor.

Lek i dybden: Fascinasjonen over å fange en kule i flukt er et typisk motiv i de tidlige filmene. Foto: Fidalgo
Annonse

Kvinner som vasker klær langs elven, arbeidere som forlater fabrikken, militære som trener, skip som sliter seg løs. I 1895–1905 ble disse dagligdagse synene vist som film – levende bilder – for publikum over hele verden for aller første gang.

De første filmfotografene laget filmer som artet seg som visuelle eksplosjoner, der støvskyer, damp, røyk eller strømninger i vann understreket hvilke unike egenskaper det nye mediet bar med seg. I all filmens prakt og egenart ble det tydelig at tid og bevegelse hadde estetiske kvaliteter man kanskje ikke hadde ant.

At publikum satt trollbundet og så på at en murvegg ble revet mens en støvsky danser over lerretet, at torv kjøles ned mens dampen virvler til værs, eller at en gruppe brevandrere som kommer inn over lerretet fra nedre venstre side og fortsetter mot det øverste høyre hjørne, kan danne en slående vakker slangeformasjon, dette var blant filmens mange uante aspekter.

Annonse