Annonse
00:00 - 03. november 2017

Dypdykkeren

På 1970-tallet tok Éliane Radigue bort alle overflødige lyder til hun satt igjen med én intens during. 85 år gammel fortsetter hun å komponere musikk som virkelig åpner ørene.

Nye verdener: – Planen er å komponere i hvert fall fem år til, om jeg lever så lenge, sier Éliane Radigue.
Annonse

Den saktegående musikken til Éliane Radigue kan først låte monoton og nesten statisk, men det er bare om du ikke hører godt nok etter. De meditative komposisjonene er fulle av liv. Lydene beveger seg inn i hverandre som celler, så sakte at du nesten ikke legger merke til dem. Komponisten får ofte tildelt merkelappen «deep listening» nettopp fordi musikken hennes ber om lytterens fulle konsentrasjon og tilstedeværelse. Under årets Ultima-festival i Oslo ble hun satt i søkelyset som en av de mest betydningsfulle elektroniske komponistene fra det 20. århundre.

Om musikken til Radigue er nærmest stillestående, står den som en rak motsetning til stedet hun skriver den fra: en liten storbyleilighet i Montparnasse, i et grått, bråkete og forurenset Paris. Her har hun bodd i over førti år.

– Dette er kanskje det siste intervjuet jeg gidder å stille opp på, er noe av det første som møter oss fra døråpningen.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse