00:00 - 01. desember 2017

Dybdeboring, vidd og undergang

 Et mørkt mesterverk fremført med øs og humor.

Mesterverk: Den Norske Opera & Ballett har hentet Wozzeck fra Frankfurt til Oslo i en oppsetning som lykkes stort. Foto: Erik Berg / Den Norske Opera

Alban Berg forener kompleks konstruksjon med sensuelt, romantisk uttrykk som vel ingen annen komponist i det 20. århundre, og operaen Wozzeck er hans mesterverk. Den Norske Opera & Ballett har hentet den fra Frankfurt til Oslo i en oppsetning som lykkes stort med et tilsvarende dobbeltgrep: Gjennom den harde strengheten i form og scenografi tyter det frem et sanselig dramatisk uttrykk med klimakser som nesten tar pusten fra meg, musikalsk og teatralt.

De to hovedrollene, sunget av norske Audun Iversen og litauiske Asmik Grigorian, bidrar sterkt, Iversen ved å dykke innover i Wozzecks plagede sinn frem til mordet på kjæresten, Grigorian ved blendende stemmeprakt og rørende skuespill som Marie. Handlingen viser i korthet hvordan disse to fattige menneskene med sitt «uekte» barn (klageropet «Wir arme Leut’» høres tre ganger) drives fra hverandre mens Wozzeck suges inn i psykosen. Marie gir seg over til en brutal tamburmajor og ønsker det også selv, og Wozzeck selger kroppen sin til bisarre medisinske eksperimenter og jobber døgnet rundt ved siden av livet som hundset soldat. Penger er et banalt motiv i C-dur.

Et lynnedslag. Orkesteret er en hovedaktør i Bergs drama, og dirigenten Lothar Koenigs setter tempoet ned, tar lange pauser og dveler ved de mahlerske smertepunktene i strykerne, før han øker farten og pisker dem opp til voldsomme symfoniske bølger. Jeg hører mer Mahler i Wozzeck enn noen gang før, med brutte militærmarsjer og fanfarer, jegerviser og barnesanger, burleske valser og hamrende kafémusikk på et ustemt piano (!) på scenen, tonale passasjer virvlet sammen med ekspresjonistiske skrik og omhyggelig konstruerte symfonisatser i modernistisk dissonerende stil, svøpt i romantiske strykerlinjer i moll. Musikken er Mahler på speed, med psykologisk teater på toppen.

Annonse