00:00 - 27. oktober 2017

Venezia i København

Danskene har bygget den Fjordbyen vi både drømmer om og lar oss inspirere av – men ikke har klart å bygge.

Fra industrihavn til boligområde: Siden de første beboerne flyttet inn for ti år siden, er Sluseholmen utviklet til åtte store bykvartaler. Foto: Sofia Busk

Jeg sitter i en ganske liten båt med en påfallende liten og utpreget miljøvennlig, elektrisk påhengsmotor og tøffer sydover langs det som en gang var havneområdene i København. Nå har lasteskipene for lengst veket plassen for oss turister her ute på vannet. Og siden båten ikke holder mer enn normal gangfart, er det rikelig med tid til å studere hvordan landsiden også er endret, der lastekraner og siloer er byttet ut med badeanlegg, havnepromenader og ikke minst assorterte leilighetsbygg av et omfang som gjør at Oslos egen Fjordby plutselig fortoner seg som ganske beskjeden.

Eller – om ikke beskjeden, så i alle fall ikke på langt nær så uforlignelig formidabel som vi er blitt flinke til å fortelle oss selv at den er. De siste ti årene har jo omkvedet vært at Oslo er ­Europas raskest voksende hovedstad og åstedet for en urban revolusjon som har tatt den norske hovedstaden fra en nordlig avkrok til inter­nasjonal metropol.

Men sett i sammenheng med København blir det altså klart at alt er relativt her i verden, så også Oslo. Der vår hovedstad kanskje har økt mest i prosent, er det liten tvil om at nybyggene på Københavns sjøfront må være langt større i volum.

Annonse