00:00 - 13. oktober 2017

Skeivt blikk

I tre tiår har Catherine Opie vridd på fotografiet for å åpne folks øyne.

Downtown: Sentralt i Los Angeles lever Catherine Opie et familieliv hun trodde var umulig da hun startet som fotograf på 1980-tallet.

Svarthvite stillbilder flimrer forbi på skjermen. I total stillhet ser man en transperson gå opp en bakke i Los Angeles, til et modernistisk mesterverk av et hus. Pyromanen heller bensin på huset på aggressivt, Jackson Pollock-aktig vis. En ti minutter lang stillhet brytes når fyrstikken tennes og drømmen om en utopi står i brann. The Modernist er fotograf Catherine Opies første film.

– Det er et veldig annerledes verk, det er et resultat av mye jeg tenker på. En måte man kan gå inn i filmen på, er å se på hvordan arbeidene mine er kondensert: Man har spørsmål om arkitektur, om identitetspolitikk, kropp og maskulinitet.

Vi sitter i en lys villa i et rolig nabolag midt i Los Angeles. Catherine Opie er ved første øyekast en gjennomsnittlig California-mor i midten av 50-årene. Hun har akkurat sendt sønnen sin til tennis i en Uber, og koordinerer elektrikere som jobber med en gasslekkasje de fikk tidligere på dagen. Hun forklarer kona hvordan de skal marinere maten til kveldens middagsselskap. Men det Opie skisserer, er kun en brøkdel av spørsmålene bildene hennes har tatt opp i løpet av tre tiår, bilder som har kjempet en innbitt kamp både mot samfunnets maktstrukturer og fotografiets form. Det har gjort henne til et av det amerikanske samtidsfotografiets store navn. Også den nye filmen er farget av det som skjer rundt henne.

Annonse