00:00 - 27. oktober 2017

Nerdenes hevn?

Laura Poitras’ varslerportrett om Wikileaks-grunnlegger Julian Assange er ingen ny heltefortelling.

Intim samtidshistorie: De siste årenes globale overskrifter om overvåkning og varslere er tydelig til stede i Risk. Mens Julian Assange blir stadig mer paranoid, kommer avsløringene på løpende bånd. ⇥Pressefoto: Tour de Force / Praxis Film

Å kalle Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges korstog polariserende, er mildest talt en underdrivelse. Han har motstandere som kaller ham gal og kriminell, men fortsatt tilhengere som opphøyer ham som revolusjonær. Laura Poitras’ dokumentarfilm Risk er, forståelig nok, opptatt av hva slags menneske som skjuler seg bak Assanges etter hvert mer og mer gjennomsiktige fjes.

Selv beskriver Assange seg ganske enkelt som hensynsløst pragmatisk. Han kikker rolig og litt selvhøytidelig over på intervjueren, og har akkurat vært på telefon med daværende utenriksminister Hillary Clintons rådgivere for å advare om en potensiell lekking av kompromitterende informasjon – «det er ikke jeg som har et problem, det er dere.» I en senere scene får han håret klippet av opptil flere av sine kollegaer, mens resten danser rundt ham som om de var disipler.

I Poitras’ film skjer alt i sanntid, kamera zoomer inn på skjermer, tastende fingre og stjernene i øynene på de inspirerte informasjonssoldatene. Siden på de desto dypere pannerynkene, stilt overfor en mann som kan være både humørsyk, selvhevdende og autoritær. Filmskaperens trumfkort er fremfor alt tilgang. Men det er også en tilgang hun vet å forvalte med verdighet. Om Assanges eget forsvar for radikal gjennomsiktighet brukes mot ham, er det stort sett respektfullt.

Annonse