Annonse
00:00 - 27. oktober 2017

Menneskebadet

Fremtiden banker hardt på døren i Københavns beryktede Nordvest, hjemstedet til Kim Larsen og en kunstner ved navn Folmer.

Det beste til meg og mine venner: Folmer Bendtsen viet seg til å male det han så i arbeiderbydelen Nordvest. Her utsnitt fra hans Musikk i bakgården fra 1945. Illustrasjon: Folmer Bendtsen / Bono / Nasjonalmuseet
Annonse

Det er et riktig fett solarium. Excellence 700. Fin temperatur på avkjølingsviften, innebygget radio med flere kanaler. Dansk rock over eteren. Under de nesten-futuristiske lysrørene tenker jeg på gategutten Kim Larsen, som fyller 72 år i dag. Jeg tenker på den gamle bakgården hans i Mågevej 79, der han lekte trapeskunstner i tørkestativet og røyket sin første Eiffel-sigarett. Jeg tenker på guttegjengene under højbanen og lyden av klaskende hender: «as-salaamu alaikum.» Det provisoriske svartebørsmarkedet utenfor senteret ved Nørrebro stasjon. Grønsaksforretninger og brune kneiper. Lukten av kebab og konditori, byens beste pølser og hasjis.

«Menneskebad», kalte Søren Kierkegaard sine daglige spaserturer i Kongens by, i sokratisk dialog med hvem som måtte bry seg. Uttrykket har danskenes riksskald fra Nordvestkvarteret, Kim Larsen, selv lånt. Ja, hele katalogen er et dykk ned i livene og skjebnene til menneskene han vokste opp med rundt seg. Arbeidere og arbeidsløse. Utskudd og sosiale tapere. Troen på et fellesskap. Selv i dag kan man treffe Larsen på brun bar, smattende på en rykende Prince og en kald Tuborg. Alltid på utkikk etter ord og munnhell. «Hold galden flydende» er en annen av hans signaturfraser, stjålet av poeten Henrik Pontoppidan. Hold raseriet i live.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse