00:00 - 20. oktober 2017

Klaustrofobi i åpne landskap

De amerikanske sørstatene forflyttes til Finnmark i billedskjønne og handlingsmettede Monster.

Viddekrim: Gørild Mauseth utstråler en magnetisk karisma i rollen som den kriminelle matriarken Margot. Bak ser vi Ingvild Holthe Bygdnes (til venstre) og Guri Johnson. Foto: NRK

Hans Christian Storrøsten og Anne Sewitskys Monster er den mest billedskjønne og cinematisk engasjerende krimserien som har vært laget her på berget siden Trygve Allister Diesen regisserte Torpedo i 2007.

I løpet av de ti årene som har gått mellom disse to produksjonene, har imidlertid den norske tv-bransjens mål og prioriteringer endret seg drastisk, i takt med at tv-seerne er blitt mer kravstore og sofistikerte: Der Torpedo ble forelagt et publikum som ikke var trent opp til å sette pris på dens filmatiske ambisjoner og stilistiske raffinement, er Monster spesialkonstruert for å appellere til seere som er storkonsumenter av det som på godt norsk kalles kvalitetsserier.

Såpass inspirert av de siste tiårenes skoledannende dramaproduksjoner er den faktisk at det til tider er vanskelig å se skogen for bare referanser og hentydninger – det være seg til den moderne dansk-svenske tv-krimkanonen eller førstesesongene av Top of the Lake, True Detective og Twin Peaks. Hovedinnvendingen mot Monster er likevel ikke at den ligner på ting man har sett før, men at den på tross av en imponerende stilsikker innpakning fremstår mer som en collage av elementer fra andre serier enn som en selvstendig, organisk fortelling.

Annonse