00:00 - 13. oktober 2017

Ingen kur mot Trump

Publikum var kommet for å høre en av verdens beste standup-komikere snakke om rase og rasisme i Donald Trumps USA. Men Chris Rock ville bare snakke om seg selv.

Fagmann: Selv når han avstår fra kontrovers, er det vanskelig å komme utenom Chris Rocks komiske og retoriske begavelse. Her i Amsterdam, 8. oktober. Foto: Paul Bergen / NTB Scanpix

Både hva gjelder rasismedebatt og politisk humor er den norske offentligheten såpass beskjedent utviklet at det beste alternativet ofte synes å være å lene seg tilbake og la seg skolere av velformulerte amerikanere. Og gitt at vi lever i en tid der amerikansk politikk er global politikk, og den amerikanske politikken er mer preget av rasemotsetninger enn på mange tiår, var forventningene høye da Chris Rock forrige uke gjestet Oslo og Stavanger.

Rock er en av sin generasjons største komikere, og kanskje den som har gjort mest for å heve det intellektuelle nivået på amerikansk standup de siste tyve årene. For utenforstående er han mest kjent for sine sexvitser og sin lidenskapelige omfavnelse av det amerikanerne kaller «the n-word», samt en skjærende stemme og en rytmisk kvernende flyt som gjør ham i stand til å avtvinge publikum latter ved hjelp av ren og skjær viljestyrke.

Ved første møte fortoner han seg som en eksepsjonelt grovkornet komiker, men som Jerry Seinfeld en gang bemerket, er Rocks komiske premisser såpass mye mer komplekse enn dem man er vant med å få servert fra standup-scenen, at han rett og slett er nødt til å hamre dem inn med slegge.

Annonse