00:00 - 13. oktober 2017

Havets gåter

Jaakko Niemelä utforsker havet for å bli kjent med sin far.

Undergang: Et gedigent lasteskip faller fra hverandre i sakte kino i et imponerende stykke animasjon. stillbilde: Jaakko Niemelä

Utenfor en gammel bygård i Oslo står et rognetre og drypper. Nei, ikke bare drypper, fra den avlange kronen strømmer og renner det vann, som under et kraftig regnskyll. Først blir jeg forvirret, for i solskinnet glinser de røde klasene av modne bær, og himmelen har den dypblå fargen som er typisk for en klar høstdag. Så demrer det for meg at treet står foran galleriet Kunstplass [10], hvor jeg trodde at det bare skulle vises videoverk.

Den finske kunstneren Jaakko Niemelä (født 1959) er kjent for sine installasjoner, hvor lys og skygge spiller sammen med fysiske strukturer. For kulturhuset i Lørenskog har han gjort en utsmykning hvor blinkende LED-lys vandrer over fasaden, lik et visuelt ekko av billyktene på veien.

Et annet arbeid vises for tiden i utstillingen Stadslandskap (Bylandskap) på Göteborgs konstmuseum, der en liten modell av en stålbro snurrer beskjedent på gulvet. Dramatisk lyssatt kaster den en enorm, bevegelig skygge omkring på veggene, lik en visualisering av en virkelig bro. Tilskueren blir på en gang konfrontert med sin menneskelige litenhet og storhet – som offer for omgivelsene, men også skaper av dem.

Annonse