Annonse
00:00 - 06. oktober 2017

Familiært strupetak

Indignasjonen brenner opp nyanse og forståelse i Iram Haqs oppvekstskildring.

Høyaktuell: Iram Haqs film Hva vil folk si berører viktige problemer, men hvem er den laget for, spør Morgenbladets anmelder. Foto: Mer Filmdistribusjon
Annonse

At det skjuler seg en polemisk film bak en tittel som Hva vil folk si, bør kanskje ikke overraske mange. En mer uforsonlig oppvekstskildring skal man likevel lete lenge etter. Gjennom hele filmen durer en høy motorlyd av indignasjon, som litt for ofte truer med å overdøve de mer nyanserte diskanttonene.

Sniking ut og inn av vinduer og porter etter mørkets frembrudd blir de tydeligste bildene på hovedpersonen Nishas forsøk på å skli friksjonsløst mellom ulike normsystemer, en kulturell mobilitet som skal vise seg mer og mer fatal for 16-åringen etter hvert som alle trygge rammer rakner rundt henne. Som for å speile den sosiale kontrollens klaustrofobiske grep, er nesten alle miljøer i filmen smale og omsluttende: Små leiligheter, dører som lukkes, gardiner som trekkes for.

Annonse