Annonse
00:00 - 06. oktober 2017

En munter refser

Tor Esaissen lager fantasieggende og taggete kunst av ting de fleste ville kastet.

Alle foto: Kjell Ove Storvik / NNKS
Annonse

Ytterst i Lofoten bor en underlig gråsprengt én, med strålende øyne og fargesprakende, lodne bukser. Tor Esaissen (f. 1936) skal ikke ha kjøpt nye bukser siden 1990-tallet, da han kom over en pakke restegarn som han bruker til å bøte hull og rifter.

Atelieret hans ligger i et nedlagt samvirkelag, på Sørvågen i Moskenes kommune, og spiller en dobbeltrolle ved at det også er galleri. I første etasje vises alt fra barnekunst til grafikk av storheter som Günter Grass, mens andre etasje er så overfylt at du må løfte unna tre arbeider for å kunne studere et fjerde.

I høst har Nordnorsk Kunstnersenter gjort en formidabel jobb med å plukke ut arbeider fra Esaissens mangslungne karriere, til en omfattende retrospektiv i Svolvær. Kuratorene Kjetil Berge, Svein Ingvoll Pedersen og Torill Østby Haaland har foretatt et utvalg fra 1960-tallet og frem til i dag, med hovedvekt på 1980-tallet. Uttrykket varierer fra ekspressive akvareller til dadaistiske installasjoner av tre, metall, plast og annet.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur