Annonse
00:00 - 06. oktober 2017

En munter refser

Tor Esaissen lager fantasieggende og taggete kunst av ting de fleste ville kastet.

Alle foto: Kjell Ove Storvik / NNKS
Annonse

Ytterst i Lofoten bor en underlig gråsprengt én, med strålende øyne og fargesprakende, lodne bukser. Tor Esaissen (f. 1936) skal ikke ha kjøpt nye bukser siden 1990-tallet, da han kom over en pakke restegarn som han bruker til å bøte hull og rifter.

Atelieret hans ligger i et nedlagt samvirkelag, på Sørvågen i Moskenes kommune, og spiller en dobbeltrolle ved at det også er galleri. I første etasje vises alt fra barnekunst til grafikk av storheter som Günter Grass, mens andre etasje er så overfylt at du må løfte unna tre arbeider for å kunne studere et fjerde.

I høst har Nordnorsk Kunstnersenter gjort en formidabel jobb med å plukke ut arbeider fra Esaissens mangslungne karriere, til en omfattende retrospektiv i Svolvær. Kuratorene Kjetil Berge, Svein Ingvoll Pedersen og Torill Østby Haaland har foretatt et utvalg fra 1960-tallet og frem til i dag, med hovedvekt på 1980-tallet. Uttrykket varierer fra ekspressive akvareller til dadaistiske installasjoner av tre, metall, plast og annet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse