00:00 - 27. oktober 2017

En kvinne med bart

Catherine Opie åpner rom der tilskuerne kan ta fri fra kjønnet.

Kjønn og identitet: Chief, 1991, fra serien Being and Having. Foto: Catherine Opie / Collection of Gregory R. Miller and Michael Wiener, New York.

Fra knallgul bakgrunn stirrer store ansikter på meg, tretten kvadratiske portretter med utfordrende øyne og store barter. Serien er Being and Having (1991) av Catherine Opie, den amerikanske kunstfotografen som siden slutten av 1980-tallet har utforsket subkulturer, kjønn og identitet på til dels provoserende måter.

Serien med bartene er fra hennes første separatutstilling, og viser ikke unge menn, men kvinner i forkledning. Opie og den lesbiske omgangskretsen hennes har tatt på seg løsbarter, og poserer under ironisk-maskuline navn som Papa Bear, Pig Pen og Bo – det siste er Opies alter ego. Det er som om Opie vil spørre hvor mye kroppen avgjør. Er det mulig å forme seg selv, og ta det man vil ha?

Annonse