00:00 - 15. september 2017

Turist i helvete

Årets kunstfestival i Lofoten er best når den åpner for tilfeldighetenes spill.

Ære være havet: Liquid Power Has No Shame, koreografert av Eglé Budvytyté, ender med et kryptisk rituale i sjøkanten for å «ære landskapet, klippene og havet». Photo: Kjell Ove Storvik / NNKS

Foran et privathus i Henningsvær står et håndskrevet skilt på engelsk: «Ikke engang tenk på å parkere her!» Fortsettelsen på neste skilt er langt mer inviterende, og følges av et telefonnummer: «Bli med meg på fisketur i stedet. Fangst garantert!» Til sammen gir de to budskapene et herlig bilde av ambivalensen overfor turister i denne øygruppen, som nå opplever en nærmest eventyrlig – eller marerittaktig – tilstrømning.

Selv vandrer jeg gjennom gatene med et kunstverk på øret, en slags podcast med intervjuer, naturlyd og poesi. Den er laget av Elin Már Øyen Vister for Lofoten International Art Festival (Liaf), og skal utdype opplevelsen av landskap og historie. Liaf-biennalen har tidligere vært avholdt andre steder i Lofoten, som Kabelvåg, Svolvær og området mellom dem. I år er den for første gang flyttet tyve kilometer sørvestover, til dette maleriske fiskeværet på flere små øyer ved spissen av Austvågøya.

 

Annonse