00:00 - 08. september 2017

Nybyggerne

En snusfornuftig tur til Den islamske staten.

Med egne øyne: Serien følger fem briter som tar seg til Syria for å slutte seg til Den islamske staten. Foto: Channel 4

En av bivirkningene av å ha fulgt Twin Peaks: The Return tett gjennom de siste fire månedene, er at andre tv-serier med ett synes underlig gammeldagse. Gjennom 18 fengslende og radikalt ambisiøse episoder har David Lynch trent publikum opp til å studere hver eneste kamerainnstilling, replikk og lydeffekt med et årvåkent, analytisk blikk. Og mens The Return har belønnet oppmerksomheten i rikt monn, blir man raskt desillusjonert når man vender dette blikket mot resten av tv-landskapet.

Plutselig er det pinlig åpenbart at tv-bransjen på andre halvdel av 00-tallet strakte den en gang så latterliggjorte tv-filmen ut til tre- og tidobbel lengde, klistret på merkelappen «kvalitetsserie», og har brukt det påfølgende tiåret på å selge dette overskuddslageret av prosaisk dramaturgi, habile skuespillerprestasjoner og fantasiløst filmspråk til et publikum av entusiastiske sofaslitere.

Denne innsikten melder seg i aller høyeste grad i møte med den premiereklare Channel 4-miniserien IS – Fremmedkrigerne. Peter Kosminskys fortelling om fem briter som tar seg til Syria for å slutte seg til Den islamske staten er nemlig like snusfornuftig som den er forutsigbar og «effektivt» fortalt, og gjennomsyres av en bisarr berøringsskrekk for sin dagsaktuelle kjernetematikk: Hva er det som får mennesker som er født og oppvokst i velstående, vestlige samfunn, til å gi avkall på venner, familie, trygghet og materielle eiendeler for å bli en del av en apokalyptisk dødskult?

Annonse