Annonse
00:00 - 08. september 2017

Nybyggerne

En snusfornuftig tur til Den islamske staten.

Med egne øyne: Serien følger fem briter som tar seg til Syria for å slutte seg til Den islamske staten. Foto: Channel 4
Annonse

En av bivirkningene av å ha fulgt Twin Peaks: The Return tett gjennom de siste fire månedene, er at andre tv-serier med ett synes underlig gammeldagse. Gjennom 18 fengslende og radikalt ambisiøse episoder har David Lynch trent publikum opp til å studere hver eneste kamerainnstilling, replikk og lydeffekt med et årvåkent, analytisk blikk. Og mens The Return har belønnet oppmerksomheten i rikt monn, blir man raskt desillusjonert når man vender dette blikket mot resten av tv-landskapet.

Plutselig er det pinlig åpenbart at tv-bransjen på andre halvdel av 00-tallet strakte den en gang så latterliggjorte tv-filmen ut til tre- og tidobbel lengde, klistret på merkelappen «kvalitetsserie», og har brukt det påfølgende tiåret på å selge dette overskuddslageret av prosaisk dramaturgi, habile skuespillerprestasjoner og fantasiløst filmspråk til et publikum av entusiastiske sofaslitere.

Denne innsikten melder seg i aller høyeste grad i møte med den premiereklare Channel 4-miniserien IS – Fremmedkrigerne. Peter Kosminskys fortelling om fem briter som tar seg til Syria for å slutte seg til Den islamske staten er nemlig like snusfornuftig som den er forutsigbar og «effektivt» fortalt, og gjennomsyres av en bisarr berøringsskrekk for sin dagsaktuelle kjernetematikk: Hva er det som får mennesker som er født og oppvokst i velstående, vestlige samfunn, til å gi avkall på venner, familie, trygghet og materielle eiendeler for å bli en del av en apokalyptisk dødskult?

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur