00:00 - 22. september 2017

Leksjoner i å se sin egen hvithet

Morgenbladet-filmen tar deg med til det amerikanske mørkets hjerte, skriver Emil Flatø.

Dokumentarfilm: Travis Wilkersons «Did You Wonder Who Fired the Gun». Foto: Travis Wilkerson

Hva må man vite for å forstå de særegne spenningene mellom de som kalles svarte og de som kalles hvite i USA? For å skjønne hordene av demonstranter som vil fjerne offentlige minnesmerker – og rasistene som kjemper imot? Månedens Morgenbladet-film er den eksperimentelle dokumentaren Did You Wonder Who Fired the Gun?

Filmen er ikke en historietime, heller ikke egentlig noen politisk analyse. Den viser Travis Wilkersons forsøk på å nærme seg en tragedie i hans familie: oldefaren S. E. Branchs drap på afroamerikaneren Bill Spann i 1946. Det skjedde ved butikken han eide i det lille Alabama-tettstedet Dothan. Drapet ble registrert, men henlagt under mystiske omstendigheter. Hvordan kunne noen av Wilkersons kjøtt og blod gjøre noe sånt? Hvordan kunne det gå ustraffet hen? Og hvordan forholder etterkommerne seg – splittet i kulturkampen mellom fromme liberalere og hvit makt-nasjonalister – til det sannsynlige faktum at stamfaren var en rasistisk motivert morder?

Mørke gitartoner og Wilkersons melodramatiske fortellerstemme akkompagnerer denne roadmovien, som begynner ved åstedet i Dothan og fortsetter rundt til delstatens mange ikoniske steder og familiens mange mørke kroker.

Annonse