00:00 - 15. september 2017

Kamp om stipendmakt

Norske billedkunstnere strides om hvem som skal få bestemme over stipendmidlene. Noen miljøer i distriktene har fått for stor makt, sier Anders Eiebakke.

Kritisk: Du har fått distriktsmiljøer, bestående av ganske få kunstnere, som gir hverandre utsmykkingsoppdrag, sier Anders Eiebakke. Arkivfoto: Richard Eriksen

– Jeg mener dette er ulovlig. I alle fall soleklart i strid med organisasjonspraksis, sier billedkunstner Anders Eiebakke.

Få ting setter kunstnersinn i kok som kampen om stipender. Den siste uken har det vært åpen kamp om hvem som skal få bestemme over stipendene som forvaltes av foreningen Norske billedkunstnere (NBK). Bakgrunnen er – ved første øyekast – en ny valgordning som gir større makt til nominasjonskomiteen, som innstiller kandidater til stipendkomiteen. Den førstnevnte komiteen får nå bestemme hvem som får og ikke får stille til valg.

Sist uke trakk Lotte Konow Lund, Harald Fenn og Marianne Heier seg som nominerte til komiteen som velger hvem som bør få stipend. Heier skrev i et åpent brev til styret:

Annonse