Annonse
00:00 - 22. september 2017

En blandet fest

Fra fine detaljer til forvirrende avslutning. Årets Ultima beveget seg i gråsonene.

Aktiv lytting: Ensemblet ascolta forvandet banale lydelementer på genuint og elegant vis. Foto: Andreas Turau
Annonse

Da jeg forlot Kulturkirken Jakob etter Ultima-konserten med ensemblet asamisimasa (omtalt i forrige ukes avis), var det med en viss fortvilelse. Ikke at verkene, av Michael Pisaro og Klaus Lang, var dårlig spilt, eller at komponistene manglet musikalitet og bevissthet. Heller at hele premisset for verket som offentlig henvendelse virket forskjøvet. Å ligge ned og drømme kan også være fint, i alle fall hjemme i stuen. Men ved å sette dette som eneste adekvate tilnærmingsmodus, mente jeg at verkene mer lukket enn åpnet for lytteren.

Kvelden etter var det imidlertid duket for nye muligheter i samme kirke. Og etter å ha hørt det tyske ensemblet ascolta fremføre verket Opera (forse) av italieneren Francesco Filidei (født 1973), falt noe på plass. Den timelange sekvensen av mer og mindre abstrakte avsnitt hadde sine svakere partier, men sansen for presis komposisjon og artikulasjon av musikalske ideer, godt hjulpet av dedikerte musikere, virket igjen som en mulighet.

Hoveddelene, som utviklet seg fra basale pust og dunkende hender på bord, til ballonger som sprakk og lyden av lefsete notehefter, ble avbrutt av skyggeaktige valsemelodier fremført på et nøttebrunt salongpiano til venstre for scenen. Det hele endte med et lengre, mer teatralt avsnitt hvor musikerne også hadde fått flere effekter å pusle med. Så kan man alltids spørre hvor dypt alt dette stakk. Lyktes Filidei med å la den tilsynelatende uforpliktende leken også antyde noen videre horisont? Vel, kanskje ikke.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse