Annonse
00:00 - 18. august 2017

Stjernestøv i rosehagen

Intelligent formidling og enestående musikere får den klassiske musikken til å skinne i Rosendal.

Alltid videre: Det inngir respekt når en musiker på Leif Ove Andsnes’ nivå mobiliserer nok en omdreining ærbødig nysgjerrighet. Foto: Liv Øvland
Annonse

Da pianisten Leif Ove Andsnes for noen år siden lanserte sin nye kammermusikkfestival i Rosendal, var ikke publikum sene om å sette kursen mot Vestlandet og det imponerende baroniet i hagen under Folgefonna. Sammen med Lars Anders Tomter hadde Andsnes tidligere bygget opp kammerfesten i Risør til å bli selve spydspissen for feinschmeckerne på klassiskfeltet. Etter nok en funklende og stjernespekket festival i Rosendal (den første fant sted i fjor), kan vi igjen slå fast at Andsnes’ ry som musiker i toppklassen, og ikke minst det internasjonale nettverket som følger med en slik posisjon, utvilsomt er viktigere enn geografi når det gjelder å lage festival.

I tillegg kommer selvfølgelig sansen for intelligent programmering. Mens fjorårets fest rettet blikket mot Franz Schuberts siste leveår, sto Mozart i år i sentrum for de fire dagene. Et slikt valg skaper imidlertid større – og mer interessante – utfordringer enn man skulle tro. For rett som det er ender Mozart opp som innbegrepet av den klassiske musikkens lett pudrete høflighet. Og da er det ofte ikke mer tilbake enn en overflate som «bare» er vakker, et inntrykk den klassiske musikken bør utfordre så ofte som mulig.

Mozarts mangfoldige verk rommer nemlig dyp og nyanser som det er krevende, men desto mer utbytterikt å komme på sporet av, både historisk og estetisk. Og her satte Rosendalfestivalen inn støtet. Koblet med noen av Europas ledende musikere, ble da også resultatet formidabelt.

Annonse