Annonse

Annonse

00:00 - 11. august 2017

Sangen om den røde kommode

Eirik Glambek Bøe fra Kings of Convenience har endelig pusset ferdig Kommodes i overkant solide debutalbum.

Langtidsprosjekt: Man kan knapt anklage Eirik Glambek Bøe for å kaste seg på noen musikalsk trend. Foto: Ina Grung

Det er sikkert ti år siden jeg litt tilfeldig så Kommode på en scene. På en provisorisk platting utenfor Universitetet i Bergen, en sjeldent fin forsommerdag. Små, hvite skyer putret over den knallblå himmelen og smilene bredte seg på de unge, pene ansiktene som satt lydhøre og nøt en bekymringsløs studenttilværelse, en solskinnsdag der alt kunne skje. Bandets ledige og sorgfrie uttrykk var som skapt for denne settingen, på hjemmebane blant fjell, trehus og stolte statuer. I ren affekt plukket jeg frem en nyanskaffet Iphone 1 og foreviget øyeblikket fra min krok i skyggen. Bildet har jeg fremdeles.

Musikk knytter seg uløselig til slike øyeblikk. Der man selv som en betraktende fremmed, i randsonen av fellesskapet, kan kjenne musikkens forenende kraft og ta del i samholdet. Da Kommodes debutalbum nylig ankom innboksen, var jeg sikker på å kunne bruke hele verktøykassen av metaforer fra denne dagen, samlet i arkivskuff BRG024. Et lite utdrag: Strikkesokker, (manglende) studiepoeng, bergensbølge(r), noe om Ask Burlefot, briller, stygge gensere/lusekofter, pene vestlendinger, nattmat på pølse­kiosken Trekroneren, lengsel. Etter å ha levd noen dager med Analog Dance Music er jeg ikke riktig så sikker lenger.

 

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse