Annonse

Annonse

00:00 - 25. august 2017

Portrett av en varsler

Historien om en fransk Erin Brockovich tar for seg en av tidenes største legemiddelskandaler.

Så forbindelsen: Kvinnen fra Brest er historien om Irène Frachon, legen som så sammenhengen mellom hjerteproblemer og bruken av legemiddelet Mediator. Hun spilles av danske Sidse Babett Knudsen. Foto: Norsk Filmdistribusjon

Hyllemeter med arkivmapper og kolonner med tall – filmer som baserer seg på dokumenter og statistiske størrelser, har helt klart en visuell utfordring. Den franske filmen Kvinnen fra Brest har i tillegg den komplikasjonen at den utspiller seg i et medisinsk miljø, med en hel del fagtekniske forhold som må formidles i lekfolks termer – en øvelse som kan bli utmattende iblant, eller pas sexy, som en av filmens journalister uttrykker det. På sitt beste klarer filmen likevel å gi kjøtt til tallene. Det handler tross alt om liv, død og korrupsjon.

Reservelegen fra provinsen. Filmen dramatiserer en av legemiddelindustriens største skandaler. Legemiddelet Mediator – som var utviklet mot diabetes, men som fort ble en populær slankemedisin – sirkulerte på det franske markedet i over tredve år, før det i 2009 ble trukket tilbake. Det legene som foreskrev disse reseptene imidlertid ikke innså, var at medikamentet hadde en utbredt og for mange fatal bivirkning som forårsaket svikt i hjerteklaffene. Det skulle en reservelege fra provinsbyen Brest, Irène Frachon, til før noen begynte å stille spørsmål ved denne sammenhengen. I motvind fra både produsenter og byråkrati drev Frachon en kamp av bibelske proporsjoner, med høy personlig risiko. Det er ikke tvil om at historien er god, selv om vi har hørt den før. En fransk Erin Brockovich, eller Folkefiende, om man vil.

 

Annonse