00:00 - 04. august 2017

Espen Hauglid: Minister for boksing og juletrær

Kulturminister Helleland blir heldigvis en historisk parentes, skriver Espen Hauglid.

Arkivfoto: Ellen Lande Gossner

Ingen kulturministre har hittil blitt sittende etter et valg. Altså kan vi gå ut fra at Linda Hofstad Helleland har sin siste dag i posten mandag 11. september. Hennes 21 måneder har vært preget av en oppsiktsvekkende mangel på engasjement. Om hun vil bli husket i det hele tatt, vil det være som minister for boksing og juletrær.

På Hellelands vakt ble forbudet mot proffboksing opphevet. Om dette er en seier for noen, er det vel helst for bokseren Cecilia Brækhus, som har vært en fremragende lobbyist i kraft av å være både dyktig og kul. Uansett: Før måtte man denge hverandre av ren entusiasme, nå skal man også kunne tjene penger på det.

Slik kan kanskje bokseåpningen sees i forlengelse av Hellelands eneste store budsjettgrep: Opprettelsen av Kreativt Norge, et kontor som blant annet skal «bistå de som går fra 0 til 1 ansatt», som ministeren sa i et intervju her i avisen i fjor. Det kan sikkert være nyttig, men henger dårlig sammen med forslaget i den nye åndsverkloven om å ta avkastningen på åndsverk fra kunstnerne (selvstendig næringsdrivende, om du vil) og gi den til oppdragsgiverne.

Annonse