Annonse
00:00 - 04. august 2017

Kystens bohemer

Karin Parrow, lillesøster av trubaduren Evert Taube, er en av kunstnerne som markerte seg med fargerike malerier fra den svenske vestkysten på 1930-tallet.

Ny oppmerksomhet: Utstillingens viktigste bidrag er å innlemme Karin Parrow i en ellers stort sett mannlig kanon. Her er hennes Segelbåtar, Stenungsön fra 1934. Foto: Bohusläns museum.
Annonse

På et svaberg står en mann og maler, hastig og energisk, med lerretet liggende på bakken. Malingen klemmer han rett ut av tuben, det er sterke farger som oker, fiolett, irrgrønt og blått. Penslene tørker han av rett på berget – flere år senere kan badegjestene på Syd-Koster finne fargerike spor etter ham.

Mannen er Inge Schiöler, kjent for sine ekspresjonistiske kystmalerier, men også for å ha kommet tilbake som maler etter flere tiår i psykiatrien. Han regnes til Göteborgskoloristene, som gjerne betraktes som 1930-tallets avantgarde i Sverige. På kunstmuseet i Göteborg er de viet et helt rom, men de fleste av bildene er malt av menn. Kvinnene ble skjøvet til side da historien skulle skrives, selv om de i samtiden til dels holdt en høy profil. Dette tas opp i utstillingen Med kärlek til färgen – möt Göteborgskoloristerna, som vises på Bohusläns museum i Uddevalla, en times kjøretur fra Svinesund.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse