Annonse

Annonse

00:00 - 04. august 2017

Kystens bohemer

Karin Parrow, lillesøster av trubaduren Evert Taube, er en av kunstnerne som markerte seg med fargerike malerier fra den svenske vestkysten på 1930-tallet.

Ny oppmerksomhet: Utstillingens viktigste bidrag er å innlemme Karin Parrow i en ellers stort sett mannlig kanon. Her er hennes Segelbåtar, Stenungsön fra 1934. Foto: Bohusläns museum.

På et svaberg står en mann og maler, hastig og energisk, med lerretet liggende på bakken. Malingen klemmer han rett ut av tuben, det er sterke farger som oker, fiolett, irrgrønt og blått. Penslene tørker han av rett på berget – flere år senere kan badegjestene på Syd-Koster finne fargerike spor etter ham.

Mannen er Inge Schiöler, kjent for sine ekspresjonistiske kystmalerier, men også for å ha kommet tilbake som maler etter flere tiår i psykiatrien. Han regnes til Göteborgskoloristene, som gjerne betraktes som 1930-tallets avantgarde i Sverige. På kunstmuseet i Göteborg er de viet et helt rom, men de fleste av bildene er malt av menn. Kvinnene ble skjøvet til side da historien skulle skrives, selv om de i samtiden til dels holdt en høy profil. Dette tas opp i utstillingen Med kärlek til färgen – möt Göteborgskoloristerna, som vises på Bohusläns museum i Uddevalla, en times kjøretur fra Svinesund.

 

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse

Mer fra Kultur

Buenes instrumentasjon er både personlig følsom, raffinert og teknisk overbevisende.