00:00 - 18. august 2017

Indrefileten i livet er å sitte i mørket

– Det eneste som er viktig, er å lage noe bra, sier kunstneren Vanessa Baird. Møt henne i samtale med Lotte Konow Lund.

Ikke kall meg hippie: – Bare ikke kall meg hippie. Jeg hater hippier, du har vel aldri sett en hippie som tar vare på moren sin, sier Vanessa Baird.

– Kunstnere burde ikke snakke om det de gjør, sier Vanessa Baird.

– De blir svada-akademikere som produserer utilgjengelige tekster. De burde lage kunst og ikke prøve å være akademikere. Det har i det hele tatt aldri vært vellykket å snakke om banale ting på en veldig komplisert og utilgjengelig måte. I det minste har det aldri vært vellykket når jeg har vært til stede.

Vanessa Baird hadde sin første store utstilling på Galleri Wang i Oslo i 1993. Rommet var dekket med tegninger fra gulv til tak, tett i tett, med skraverte krittstreker i sterke farger. Hun var allerede en kjent person i norsk kunstliv, både som person og som aktør i Verdensteateret. I 1997 skulle hun bli en del av Kebbevennene, Mette Hellenes’ tegneseriestripe som også trykkes i Morgenbladet hver uke. De tegnede versjonene av Hellenes og Baird vandret rundt i en parallellverden og møtte virkelige mennesker, kunstnere, forfattere, skuespillere, politikere. Noen likte de, andre var de riktig så infame mot, på en måte som skapte skadefryd for alle andre enn dem det gjaldt.

Annonse