Annonse
13:48 - 21. august 2017

Gaute Brochmann om arkitekturpolitikk

Arkitekturen styres av politikk, ikke arkitekturpolitikk, skriver Gaute Brochmann.

Annonse

I en valgkamp blir koblingen mellom politikk og profesjon fort veldig konkret. En lastebilsjåfør blir lovet billigere bensin og diesel. En billedkunstner garanteres økning av offentlige støtteordninger. Noe som er en naturlig, men også ganske skummel mekanisme som gjør at det er lett å slåss for snevre særinteresser fremfor å se på helheten i politikken.

 

Arkitekter har tradisjonelt sett ikke hatt dette problemet, siden de sjelden får løfter om noe som helst. Bare to ganger har det vært arbeidet konkret med arkitekturpolitikk i Norge på nasjonalt nivå. Da daværende kulturminister Åse Kleveland etablerte Norsk Form i 1992, og ved lanseringen av Arkitektur.nå i 2009, der Kulturdepartementet under Stoltenberg II var avsender for et skriv som omfattet hele tretten departementer, og som i det minste klarte å konstatere at det var «behov for en ny, helhetlig arkitekturpolitikk».

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur