00:00 - 14. juli 2017

Park som politikk

Godt gjemt mellom drabantbyer, industrianlegg og tre motorveier finner vi et av Norges største parkanlegg.

Grorudalen.

Solen sildrer gjennom lysegrønt løv og ned på Alnaelvas forbløffende klare vann, velholdte elvebredder og den vakkert bearbeidede gangveien vi følger gjennom Grorudparken og videre mot Grorud Prestegårdshage. Denne delen av hovedstaden opplever et noe mindre påtrykk fra turistene enn Frognerparken noen mil mot vest. Men når man først er her, behøver man ikke å være østkant-patriot for å synes at dette riktig fint parkanlegg. Uansett legger det ikke akkurat en demper på opplevelsen at vi har en av nettopp det slaget i turfølget.

Som både fastboende og Bydel Groruds prosjektkoordinator i det storstilte oppgraderingsarbeidet Groruddalssatsingen, er Ole-Jørgen Pettersen et oppkomme av lokal detaljkunnskap, fremført med en entusiasme som får ham til å fremstå som Oslo-losens godlynte storebror. Og vi serveres historier om storstilte hopprenn i islagte fosser, om unike plantefelt som renser giftig jord og om steinhoggerfestivaler med deltagelse av internasjonale toppnavn.

Og samtidig som hver klopp over bekken og stabbestein langs stien i Pettersens fremstilling får en patina av gull og stjernestøv, skinner det også tydelig gjennom at dette er mye mer enn et parkanlegg: Prosjektet som omslutter oss er hundre års lokal stolthet som har avleiret seg i selve landskapet.

Annonse