00:00 - 14. juli 2017

Man bør dyrke sin hage

Å uttrykke seg gjennom hagedyrking kan være et perfekt kompromiss mellom natur og kultur – også for kunstnere.

Kålromantikk: Frits Thaulows portrett av en vakker ung kvinne som høster kål på Grünerløkka – trolig hans senere kone, Alexandra Lasson.

Du trenger ikke være hageentusiast for å like sommerens utstilling på Blaafarveværket – men det hjelper. Drømmen om en hage: Nordiske hagemotiver har en tiltalende motivkrets av blomster, trær og grønnsaksdyrking, men byr også på kulturhistorie. Vi ser familielivet flyttes ut av interiørene og utfolde seg med lek og hvile, lesning og hagefester, i malerier hovedsakelig fra perioden 1880–1920.

 

Internasjonal trend. Ifølge kurator Sandra Lorentzen er dette den første utstillingen som utelukkende fokuserer på nordiske hagemotiver. Internasjonalt har det vært flere tilsvarende mønstringer, i takt med en økende interesse for dyrkning og hagebruk. Tidlig ute var Tate Britain (2004) og Kunsthalle Emden (2007), sistnevnte kuratert av Nils Ohlsen, nå avdelingsleder ved Nasjonalmuseet, som bidrar med et essay i årets katalog.

Annonse