Annonse
00:00 - 21. juli 2017

Gruvearbeidere

Supergruppen Offa Rex har utgitt en fantastisk samling britiske folkesanger, der de tilfører låtene ny, moderne energi.

Transatlatisk: Amerikanske The Decemberists stiller opp som backingband for den britiske folkesangeren Olivia Chaney. Foto: Shervin Lainez
Annonse

Den britiske folkbrønnen er bunnløs. Det nye albumet til Offa Rex tilbyr en fantastisk reise bakover i tid. Til Dorset og Northumberland på 1800-tallet, til Skottland på 1700-tallet. Og til USA, også på 1800-tallet – sangen «The Old Churchyard» ble til i et miljø av ferske eks-britiske immigranter, antagelig skrevet kort etter at de hadde krysset Atlanteren. Den låter fullstendig britisk, og har i den moderne tid blitt plukket opp igjen av folkesangere «hjemme».

På samme måte er Offa Rex i seg selv et transatlantisk samarbeid, som startet på Twitter, da en fan tok kontakt med den britiske folkesangeren Olivia Chaney. Deres dialog ga ad omveier Chaney jobb som supportartist da psychfolk-bandet The Decemberists fra Portland (Oregon) i USA skulle på turné. Bak scenen, om kveldene, endte Chaney og Colin Meloy fra The Decemberists opp med å snakke om tradisjonsmusikk fra de britiske øyer. Til slutt ble Chaney invitert til et studio i Portland, for å spille inn et knippe slike sanger med The Decemberists som backingband.

Offa Rex var et faktum. Navnet er passende nok tatt fra kong Offa, som regjerte i det anglosaksiske riket Mercia. Under Offas storhetstid på slutten av 700-tallet nådde riket fra Irskesjøen ved dagens Liverpool, og ned til Kent helt i sørøst.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur