Annonse
00:00 - 14. juli 2017

Erna tagget

Statsminister Erna Solberg ble mandag observert ved en slitt murvegg i Sandefjord, med malingskost i hånd.

I godt selskap: Eduardo Kobra har tidligere malt Bob Dylan på veggen i Minneapolis, Minnesota. Foto: Adam Bettcher/Getty Images
Annonse

Ingen fare. De blå malingsstrøkene statsminister Erna Solberg påførte den beige murveggen i Sandefjord, var lovlige. Solberg var invitert til å ta de første penselstrøkene på det som nå er i ferd med å bli et ferdig verk, signert den brasilianske gatekunstneren Eduardo Kobra. Verket dekker en stor vegg, er utført i Kobras karakteristiske kaleidoskopiske mønster, og er en del av det internasjonale kunstprosjektet Art for All.

Kobra, født i São Paulo i 1976, er en av verdens mest ettertraktede gatekunstnere. Han startet som graffitikunstner da han var 12, med stensiler og småtegninger. Den brasilianske tradisjonen for gatekunst er sterk. På 1960-tallet oppsto en tradisjon kalt pichação, der slagord og illustrasjoner ble malt i svart på byvegger, ofte rettet mot datidens diktaturstyre eller korrupsjonsmistenkte politikere.

Senere tok den mer fargerike graffitien over, og på 1980-tallet eksploderte denne tradisjonen, blant annet inspirert av amerikansk hip hop-kultur. Mange ble oppmerksom på kraften i den brasilianske gatekunsten under fotball-VM i 2014, da veggmalerier sparket i gang store internasjonale debatter.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse