00:00 - 07. juli 2017

Der alt smelter sammen

Twin Peaks: The Return er en genuint ny type film for et nytt århundre.

Labyrintvandring: Kyle MacLachlan spiller ikke mindre enn tre parallelle figurer i den nye serien. Foto: Suzanne Tenner/Showtime

19. april 1990 fikk de drøyt 19 millioner amerikanerne som hadde benket seg for å se tredje episode av David Lynch og Mark Frosts Twin Peaks, en overraskelse av tv-historisk format. Frem til da hadde FBI-agent Dale Coopers jakt på Laura Palmers morder vært preget av eksentriske fakter og en selvbevisst traktering av tv-føljetongens mekanismer, men i episode tre tippet det over i ufiltrert lynchiansk surrealisme.

Drømmesekvensen der Cooper møter den avdøde Laura og en mystisk baklengssnakkende dverg, var et taktisk termittangrep på den amerikanske tv-underholdningens rigide rammer. Og selv om det skulle ta et tiår før ringvirkningene av dette ikke-lineære lynnedslaget manifesterte seg i form av en ny gullalder for litterært ambisiøse tv-serier, var det fra første stund åpenbart at Twin Peaks hadde hevet ambisjonsnivået for tv-dramatikken.

Annonse