00:00 - 21. juli 2017

Den tynne grønne linjen

Uteområdene på Hasle Linje viser hvordan landskapsarkitektur er et fag i konstant kryssild.

Det lille landskapet: Grønne rabatter langs husveggene og fine materialer i dekket på bakken. Men hva slags gate det skal være og hvordan husene er plassert i landskapet har de hatt lite med å gjøre.

«Ja, her skulle det altså være en plass som var et slags samlende sted, et viktig uterom, et byrom, men som du ser …»

Harald Olsen peker utover et hjørne av Vinmonopolets tidligere produksjonsområde på Hasle, som har fått navnet «Karvesvingen», altså etter akevitten. Men der noen halvsmarte PR-hoder har forsøkt å skape identitet gjennom språket, er selve stedet, som Olsen påpeker, ikke akkurat avklart og særpreget: En stor betongflate med noen små innslag av grønt borte i det ene hjørnet.

Et digert kontorbygg ligger med fasaden ut mot plassen. En annen kontorbygning vender ryggen til. Det tredje planlagte næringsbygget er ikke oppført ennå, men arkitektene som konkurrerer om jobben, har ifølge Olsen gitt klart uttrykk for at et nytt hus må føre til en nytenkning av hele plassen også.

Annonse