00:00 - 09. juni 2017

Velment pekefinger

Gode hensikter er dessverre ikke ensbetydende med godt teater.

Forestillingen Anne Franks søsken tar opp flyktningkrisen. Foto: Jacob Buchard

Anmeldelse

Anne Franks søsken

Manus: Birgit Amalie Nilssen

Regi og visuelt uttrykk: Laura Christine Brøvig Vallenes

Kilden/Agder Teater

Spilles 9. juni på Riksteatret

Hvordan kan man bruke kunsten til å endre samfunnet? Med Anne Franks søsken er det veldig tydelig at dramatiker (og teatersjef) Birgit Amalie Nilsen engasjerer seg i debatten om samtidens flyktningkrise.

Anne Franks søsken har den fiktive karakteren Jamilah (spilt av Nasrin Khusrawi) som gjennomgangsperson. Jamila er født og oppvokst i Norge, med mor som opprinnelig kommer fra Syria. Men når Jamilah er tolv år utvises hun og moren fra Norge. Her utnyttes Anne Frank som en parallell til det fulle: Jamila søker tilflukt hos en nabofamilie, men blir avvist – de vil ikke sette sin egen posisjon i fare for å redde henne. Historien brytes opp av tablåer og sekvenser hvor de andre medvirkende fungerer som et slags kor som diskuterer menneskerettigheter, flukt og den arabiske våren.

Kroppene på scenen er en påminnelse om at historien om Jamilah angår flere, men det ligger også en indignert harme bak teksten og forestillingen som etter hvert bryter gjennom og vender seg mot oss i publikum: DU kan gjøre mer! Allerede ved ankomst møter vi denne harmen, og det er som om man ikke klarer å stole på at vi i publikum skal kunne se parallellen, men stadig må bli påminnet dette.

Men i dette raseriet forsvinner også kompleksiteten. Det er som om vi deles i to: for eller imot innvandring – enig eller uenig med det som blir sagt på scenen. Slik blir det kunstneriske rommet i Anne Franks søsken for lite og klaustrofobisk, selv om intensjonene nok er de beste.

HEDDADAGENE

  • En ny teaterfestival som arrangeres på ni scener i Oslo, 9.–18. juni.
  • Rundt 30 forestillinger vises. 
  • Festivalen leder frem til utdelingen av Heddaprisene for fremragende scenekunst, søndag 18. juni.
  • Les anmeldelser av flere forestillinger på morgenbladet.no
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse