Annonse

Annonse

00:00 - 16. juni 2017

Offerets mening

Sofia Gubaidulinas verk Offertorium var døråpneren til verden for en komponist kuet av et totalitært Sovjet-regime.

– For en ære! Så begeistret jeg blir!

85 år gamle Sofia Gubaidulina har lyttet oppmerksomt mens jeg leser opp hvilke orkesterverk som er utpekt til musikkhistoriens viktigste av en fagtung jury, i regi av Morgenbladet og Oslo-Filharmonien. Her er verk av Mozart, Beethoven, Mahler, Webern, Stravinskij, og så Offertorium, Gubaidulinas fiolinkonsert fra 1980. Verket var vendepunktet i den russiske komponistens liv. Og det regnes som det viktigste av alle verkene i Gubaidulinas enormt rikholdige produksjon.

– Verket var noe helt spesielt i mitt liv. Før det ble jeg nesten aldri oppført. Dette var i Moskva, under et totalitært regime, og jeg var forbudt, i hvert fall ikke ønsket, sier Gubaidulina. Vi snakker sammen på et hotell i Dresden, den tyske kulturbyen som ble lagt i ruiner av allierte bombefly i februar 1945, for så å lide av pustevansker under kommunistisk styre frem til 1989. Nå er Dresden gjenreist som et europeisk kultursentrum, og en helg i vår æret byens Staatskapelle-orkester Gubaidulina som huskomponist.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
-50%
Unngå feriehjerne
Hold hodet kaldt med Morgenbladet i sommer
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse