00:00 - 09. juni 2017

Historien som må fortelles

– Hadde jeg kommet nå, hadde jeg hatt null sjanse for å bli den jeg er i dag, sier Shwan Dler Qaradaki, som kom til Norge som flyktning i 1999. Nå er han aktuell med ny bok og film.

Ingen konseptkunstner: – Jeg har ikke hatt det privilegiet at jeg kan arbeide med å presentere et objekt som publikum skal fylle inn sine egne tanker i, sier Shwan Dler Qaradaki.

I Shwan Dler Qaradakis kunst er det ikke mulig å betrakte livet, kunsten og politikken som adskilt, og kanskje er en slik adskillelse umulig for den som ikke kommer fra en privilegert bakgrunn i et fredelig land.

Qaradaki kom til Norge som flyktning i 1999. I 2017 er han en etablert og anerkjent kunstner i Norge, han har stilt ut ved flere av våre viktigste institusjoner og mottatt store stipender og flere priser. Han har også turnert i store deler av Norge, og brukt mye tid på å formidle historien om en oppvekst i krig og hvordan han brukte to og et halvt år på flukten fra irakisk Kurdistan til Norge, i filmserien Salte Kyss.

Gjennom filmene får han synliggjort flyktningen gjennom ansikt, stemme og bilder. Filmene slutter ikke med ankomsten til Norge, men fortsetter å problematisere hva det vil å si å gå fra krig til fred, å være på flukt, til å vise oss Norge og Oslo og hvordan vi ser ut fra den andres vinkel. Salte Kyss tar i bruk mange former – tegning, animasjon og dokumentarfoto, men spesialiteten hans er akvarell.

Annonse