00:00 - 02. juni 2017

Har vi henne nå?

Dronning Sonja viser seg som en habil, ganske lavmælt amatørkunstner.

Dronningens verk: Sonjas bilder preges av noe lavmælt og kanskje melankolsk.På Kode viser hun blant annet grafikk og keramiske arbeider. Foto: Dag Fosse / Kode

Foran en vegg med tresnitt av nordiske landskap står dronningen og forteller hvordan de ble til. Hun beskriver ikke teknikken, men steder og øyeblikk som har inspirert motivene. I titlene finnes stedsnavn som Hamarøy og Møysalen, samt ikke navngitte fjorder og tinder. Det konkrete kan virke naivt, men det er ingenting her som minner om kitsch. Arbeidene er enkle og rene, med en nedtonet koloritt, men rommer også uventede innslag – en skiftende linje, en uvanlig fargekontrast. Dette må være utstillingens beste vegg, med følsomme og velkomponerte bilder.

Naturdetaljer. Dronningens blikk for naturdetaljer er en styrke, men også en risiko, for selv amatøren kan knipse gode øyeblikk, men det skal mer til for å skape dybde og spenning. Dette er hun klar over, og hun snakker varmt om motstand og kontraster, «å vri på motivet, se det annerledes», for å nærme seg abstraksjon og essens.

Annonse