00:00 - 30. juni 2017

Der forskeren er rockestjerne

Vitenskapsfestivalen Starmus minner oss om at romfarten utviklet seg akkurat samtidig med at rocken ble kosmisk og progressiv.

Stjerne på Skype: Stephen Hawking måtte bli hjemme av helsegrunner, men lot seg høre og se på storskjerm.

For over 25 år siden, da jeg jobbet i en butikk i Cambridge som solgte klassiske cd-plater, kom professor Stephen Hawking ofte innom med sykepleieren sin. Jeg la alltid merke til de hjemmelagede klistremerkene, teipet til batteriet på den berømte rullestolen hans, med navnene på komponistene han elsket: Liszt, Wagner, Brahms. Slik skolebarn skriver navnene på bandene de liker, på skolesekkene sine, er Hawking innerst inne en gammel romantiker. Han er også en intellektuell komet, og som de fleste himmellegemer respekterer han ikke mye av det som kommer i veien for seg. Jeg har selv måttet hoppe unna på Cambridges smale fortau når Hawkings rullestol har sust forbi på vei til neste forelesning.

Astrofysikkens rockefestival. Med to mislykkede ekteskap, kvelder på strippeklubber og bokavtaler til en verdi av millioner av pund kan man trygt si at Hawking av og til synes å oppføre seg som en rockestjerne – så lever han da også opp til hvordan resten av vitenskapsfeltet behandler ham. I år var Hawking æresgjest på den årlige Starmus-festivalen, astrofysikkens svar på Glastonbury, som ble holdt syv dager til ende i Trondheim forrige uke. Under den inkluderende overskriften «Livet og universet» bringer Starmus (lansert i 2011) astronomi og geovitenskap tilbake til sine århundre-gamle koblinger til musikk, akkurat slik man fra Platon til middelalderen tok det som en selvfølge at en god utdannelse måtte romme undervisning i de fire store kunstartene: matematikk, geometri, musikk og astronomi.

Annonse