Annonse
00:00 - 12. mai 2017

Trange tider

Frigjøringsstrategiene er like tvetydige for Romania som for filmens hovedpersonen i det tette og komplekse familiedramaet Sieranevada.

Tett: Å se Sieranevada er litt som å være flue på veggen i et familieselskap der du ikke kjenner noen fra før. Foto: Tour de Force
Annonse

De siste ti årene er antallet biler på veiene i Romania økt med nærmere 70 prosent. Landet har dermed en av de raskest voksende bilparkene i verden. Nylig ble Bucuresti kåret til byen i Europa med mest kø, og det femte verste stedet på kloden å ferdes med bil, helt der oppe med Mexico by og Bangkok. Det er derfor passende at Sieranevada åpner med trafikkaoset i den rumenske hovedstaden.

Filmskaper Cristi Puiu (Lazarescus død) introduserer oss for et tett, uoversiktlig urbant utsnitt av en gate overfylt av parkerte kjøretøy. Og midt i veien har Lary parkert sin BMW X3. Han og kona bærer ut kofferter og handleposer inn i en nærliggende bygård. En budbil nærmer seg, og sjåføren setter seg på hornet og tvinger Lary til å kaste seg inn i bilen og kjøre den en runde rundt kvartalet.

I en scene lenger ut i filmen har kona parkert bilen på en privat plass og blitt blokkert av den rasende eieren. Det hele ender i en ubehagelig konfrontasjon med voldsomme ukvemsord og tilløp til håndgemeng. Bucurestis trafikkproblemer er en av filmens mange treffende illustrasjoner og tematiseringer av liberalismens og den økonomiske vekstens paradoksale gang.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse