00:00 - 12. mai 2017

Trange tider

Frigjøringsstrategiene er like tvetydige for Romania som for filmens hovedpersonen i det tette og komplekse familiedramaet Sieranevada.

Tett: Å se Sieranevada er litt som å være flue på veggen i et familieselskap der du ikke kjenner noen fra før. Foto: Tour de Force

De siste ti årene er antallet biler på veiene i Romania økt med nærmere 70 prosent. Landet har dermed en av de raskest voksende bilparkene i verden. Nylig ble Bucuresti kåret til byen i Europa med mest kø, og det femte verste stedet på kloden å ferdes med bil, helt der oppe med Mexico by og Bangkok. Det er derfor passende at Sieranevada åpner med trafikkaoset i den rumenske hovedstaden.

Filmskaper Cristi Puiu (Lazarescus død) introduserer oss for et tett, uoversiktlig urbant utsnitt av en gate overfylt av parkerte kjøretøy. Og midt i veien har Lary parkert sin BMW X3. Han og kona bærer ut kofferter og handleposer inn i en nærliggende bygård. En budbil nærmer seg, og sjåføren setter seg på hornet og tvinger Lary til å kaste seg inn i bilen og kjøre den en runde rundt kvartalet.

I en scene lenger ut i filmen har kona parkert bilen på en privat plass og blitt blokkert av den rasende eieren. Det hele ender i en ubehagelig konfrontasjon med voldsomme ukvemsord og tilløp til håndgemeng. Bucurestis trafikkproblemer er en av filmens mange treffende illustrasjoner og tematiseringer av liberalismens og den økonomiske vekstens paradoksale gang.

Annonse