Annonse

Annonse

00:00 - 19. mai 2017

Lytter for livet

Lydene fra naturen er de vakreste som finnes, sier Kaija Saariaho, en av nåtidens viktigste komponister. Hun bruker gjerne avansert matematikk for å finne frem til musikken.

Finsk eller europeisk? – Jeg anser meg først og fremst som en europeisk borger, men sterkt forankret i den finske kulturen. Selv om jeg har bodd i Paris i mer enn halve mitt liv, ville det vært rart om noen kalte meg fransk, sier Kaija Saariaho.

Som ung komponist uttalte Kaija Saariaho at hun i hvert fall aldri kom til å skrive noen opera.

– For meg var det en overfladisk sjanger hvor dyre sangere poserer med sine høye toner mens de formidler gammeldagse historier basert på sjalusi, drap og drama – temaer som helt sikkert gjør seg fantastisk i Hollywood-filmer, men som var langt unna hva jeg ville drive med.

Nærmere tretti år senere, i 2016, var nettopp Saariahos gjennombrudd som operakomponist, L’Amour de loin (2000) den første operaen skrevet av en kvinne som ble satt opp av The Metropolitan Opera i New York på mer enn ett århundre.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.