Annonse

Annonse

00:00 - 19. mai 2017

Lytter for livet

Lydene fra naturen er de vakreste som finnes, sier Kaija Saariaho, en av nåtidens viktigste komponister. Hun bruker gjerne avansert matematikk for å finne frem til musikken.

Finsk eller europeisk? – Jeg anser meg først og fremst som en europeisk borger, men sterkt forankret i den finske kulturen. Selv om jeg har bodd i Paris i mer enn halve mitt liv, ville det vært rart om noen kalte meg fransk, sier Kaija Saariaho.

Som ung komponist uttalte Kaija Saariaho at hun i hvert fall aldri kom til å skrive noen opera.

– For meg var det en overfladisk sjanger hvor dyre sangere poserer med sine høye toner mens de formidler gammeldagse historier basert på sjalusi, drap og drama – temaer som helt sikkert gjør seg fantastisk i Hollywood-filmer, men som var langt unna hva jeg ville drive med.

Nærmere tretti år senere, i 2016, var nettopp Saariahos gjennombrudd som operakomponist, L’Amour de loin (2000) den første operaen skrevet av en kvinne som ble satt opp av The Metropolitan Opera i New York på mer enn ett århundre.

– Jo flere forestillinger jeg så, desto mer begynte definisjonen min å endre seg. Ja, noen ganger kan opera være overfladisk. Mens andre ganger kan det ha en dyp og nærmest åndelig funksjon. Sistnevnte appellerte til meg, men det tok mange år før jeg skrev mitt første verk innen sjangeren selv.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse